penn and teller

Penn & Teller op nummer 4

Penn & Teller

Op nummer 4 staat het illusionisten duo Penn en Teller. Penn en Teller gaan al jaren mee en ik leerde ze kennen met hun doorzichtige bekerspel. Ze demonstreren eerst het klassieke balletje balletje, en leggen de truc vervolgens uit door het nog eens te doen met doorzichtige bekers. Maar ze gaan daarbij zo onnoemelijk snel te werk dat er wederom niks van te volgen is. Je denkt dus een inkijkje te krijgen maar wordt wederom beetgenomen. Penn en Teller vind ik erg komisch ze hebben een sterke eigen stijl. Zo spreekt Teller geen wordt maar spreekt zijn gezicht boekdelen. Zo is Teller erg klein en Penn erg groot. Allemaal sterkte eigenschap die dit duo onverslaanbaar maakt.

In bovenstaand filmpje zie je eerste de cups and balls routine (balletje -balletje). Gevolgd door een prachtig effect met water, munten en vissen. Geniet er van!

Fool us

Fool us is een Engelse TV show waarin goochelaars en illusionisten proberen om Penn en Teller voor de gek te houden met hun act. Als Penn en Teller niet snappen hoe de act gedaan is wint de desbetreffende goochelaar en reis naar Las Vegas en mag hij zijn act doen in de Penn en Teller show. Het grappige aan het concept is dat het illusionisten duo vaak in verborgen vaktermen vragen stelt aan de goochelaar over hoe iets gedaan is. Dat is vaak een komisch en vaag gesprek voor leken, maar voor goochelaars helder als water. Wij snappen wat er gevraagd wordt en de artiesten moeten eerlijk antwoorden of het ook op die manier gedaan is.
De beste illusionisten en goochelaars zijn in de show te zien, hier een voorbeeld van Joshua Jay die beide heren voortreffelijk weet te foolen.

Deze act van Joshua Jay gebruikt een bijzondere nieuwe techniek die nu steeds vaker toegepast wordt. Het is een geweldige act en ik heb het effect van Joshua mogen kopen en toe mogen voegen aan mijn huidige repetoire!

Volgende week zijn we alweer bij nummer 3 in mijn internationale goochelaars en illusionisten top 10.

keith barry illusionist

Keith Barry op nummer 5

Keith Barry

Keith inspireerde mij direct met zijn Ted talk. Hij maakte de koppeling tussen illusies en het semi wetenschappelijke. Ik vond dat heel prettig en nam deze manier van presenteren ter harte. De wetenschappelijke verklaringen geven de presentatie een extra laag en dat is prettig. Hoe gelaagder iets is hoe meer mensen het aan zal spreken volgens mij. Sinds ik zijn Ted Talk heb gezien ben ik me af gaan vragen hoe het bijvoorbeeld komt dat ik met een act een heel publiek kan beïnvloeden om bepaalde keuzes te gaan maken. Ik heb daar een theorie omheen gemaakt en dat leg ik nu uit nadat ik de truc heb gedaan. Het is niet perse een 100% uitleg van de truc maar geeft een kijkje in hoe wij als mensen functioneren en dat is erg interessant.

Bekijk zijn Ted talk hier:

In zijn presentatie laat hij enkele klassieke effecten uit de goochelkunst zien. Maar hij presenteert het zo lekker, zijn stijl spreekt me erg aan. Het is doordacht, relaxed, en nergens zie je hem de betweter spelen. Als een goochelaar of illusionist een betweters rol in neemt haak ik vaak snel af.

Zijn Ted talk staat in de top 20 meest bekeken talks aller tijden. Het schijnt dat hij voor het eerst een live optreden doet met deze talk. Hiervoor heeft hij meerdere TV optredens gedaan. Zijn TV programma Close Encounters with Keith Barry is te zien geweest in 28 landen en was op TV tussen 2003 en 2005. Hij dus al behoorlijk wat ervaring, ik denk dat hij bedoelde met zijn Ted talk als eerste live optreden…live opgenomen optreden.

Now you see me…

Keith Barry had de eer om Woody Harrelson te adviseren en te coachen in zijn rol in de film Now you see me, now you don’t.
Hij blijft verschillende TV formats uitbrengen waaronder het bekende hypnose programma ‘You’re back in the room’ en zijn eigen ‘Brain hacker’.

Kortom een intelligente man die zeker een plek in mijn internationale goochelaars en illusionisten top 10 verdiend.

Top 5

Volgende week ben ik alweer bij nummer 4 op mijn lijst. We komen nu dus echt bij mijn toppers terecht. Illusionisten die me allemaal hebben beïnvloed en geïnspireerd. Volgende week is er een bekend duo aan de beurt die mij zeer regelmatig vermaakt hebben en ge ‘fooled’.

Eugene Burger magician

Eugene Burger op nummer 6

Eugene Burger

Eugene Burger op nummer 6, omdat hij lang mijn grote inspiratie bron is geweest en omdat ik hem als internationale vader van de goochelaars zie. Stel je een kleine, oudere blanke man voor met een puntige zwart grijze baard die altijd helemaal in het zwart gekleed is en een stem heeft die niet onder doet voor die van Samuel L Jackson.
Eugene Burger is de koning van de close up trucs. Het goochelen op de vierkante centimeter. Hij is met name een verhalenverteller die magic inzet als zijn metafoor. Maar hij werkt bijna altijd alleen met het fijnere materiaal, een klosje garen, een lucifer doosje et cetera.

Hij betoverde mij met zijn Hindu threads, met deze act was hij ook te zien in The Worlds Greatest Magic. De truc kende ik al lang maar de echte kunst van een goede goochelaar is natuurlijk het verhaal of de act eromheen. De acts van Eugene zijn heel mooi, maar wel wat te zwaar voor mij. Het werkt niet zo goed als ik dergelijke acts op zijn manier presenteer. Ik heb mijn eigen draai gevonden. Maar Eugene is zeker van invloed geweest. Ik heb van hem geleerd om te kunnen zien wat een act kan betekenen, of waar een act in de meta communicatie laag over gaat.

Jaren geleden heb ik een masterclass goochelen gehad van Jeff Mc Bride. Jeff en Eugene geven normaliter die masterclass. Ik vond het dan ook heel erg jammer dat Eugene er niet bij was toen ik kwam. Omdat deze masterclass in Frankrijk werd gegeven kon hij niet komen. Hij wordt steeds ouder en reist niet meer zoveel.

Benieuwd geworden naar Eugene? Bekijk dan hieronder de Hindu threads act, of bezoek zijn website www.magicbeard.com:

Tafelgoochelaar

Als je een tafelgoochelaar in zet kan deze erg veel impact maken doordat hij in direct contact staat met je gasten. Wil hier mer over weten neem dan even contact op.

Volgende week zijn we alweer bij nummer 5. Het gaat nu weer om een mentalist, een artiest die zowel gave mind illusies doet op een podium als de link weet te leggen met de inhoud van een congres of seminar. Precies mijn hoekje!

 

Cyril

Cyril Takayama op nummer 7

Cyril Takayama

Omdat het een internationale top 10 is van goochelaars en illusionisten kunnen de fantastische magiërs uit het oosten niet ontbreken op deze lijst. Cyril is een van de toppers uit Azië, hij brengt het modern en weet de beste (lees gillende) reacties uit te lokken.
Ik leerde Cyril kennen door deze truc:

Hij laat een zoutvaatje dwars door een glazen tafelblad heen smelten. Ik vond dat zelf zo wonderlijk dat ik meer over deze magician wilde weten. Cyril doet regelmatig dit soort trucs.

Een ander effect waar hij bekendheid mee kreeg was zijn hamburger truc. Op straat mag iemand een hamburger aanwijzen op een menukaart die tegen de gevel van een fastfood restaurant geplakt zit. Cyril haalt vervolgens met zijn blote handen een echte hamburger uit die menu kaart.

Je ziet zijn uitvoering hier:

TV Goochelaar

Cyril was een van de eersten die het goochelen in TV specials tot de bodem benutte. Veel goochelaars vinden dat je op TV alles moet laten zien, net zoals het live zou zijn. Omdat we als kijkers gewend zijn aan snelle beelden met veel dynamiek is het snel saai om naar één lang shot te kijken. Maar als we magic kijken op TV dan willen we wel zeker weten dat er niet in geknipt is op momenten dat het de goochelaar goed uitkomt. Cyril heeft hier volgens mij een grote stap in gezet. Zijn programma’s waren snel (voor die tijd) en toch ‘eerlijk’. Op cruciale momenten wordt er niet geknipt maar op andere momenten wordt er snel heen en weer geschakeld tussen bijvoorbeeld Cyril en de toeschouwers.

Om het nog een stapje technischer te maken heeft Cyril een aantal technieken toegepast die ervoor zorgen dat de truc voor de live toeschouwers erg indrukwekkend is. En dat het effect voor de kijkers thuis zelfs nog een stukje magischer wordt dan voor de live toeschouwers. Veel meer kan ik hier niet over vertellen omdat ik niks prijs wil geven. Maar Cyril heeft dit prachtig verwerkt.

Biografie van Cyril

Cyril Takayama is geboren in Hollywood, Californië. Zijn vader was Jappanner, zijn moeder is Frans en van Marokkaanse afkomst. Cyril had een onrustige jeugd. Een recent profiel in Magic Magazine beschrijft hem als high school drop out. Op zijn 16e ging hij van school. Cyril’s vader, stuurde hem naar Japan . Hij heeft toen een tijd op straat geleefd in Tokio. Op 17-jarige leeftijd ontmoette Cyril een rijke Japanse zakenman die zijn talent zag en hem in zijn hotel inzette om de gasten te entertainen. Binnen 2 maanden creëerde Cyril zijn eigen podium show.  Vanaf 1992 won hij allerlei prijzen en nam zijn carrière een flinke vlucht.

Volgende week is een van mijn helden uit het close up magic segment aan de beurt. Voor de kenners kan ik alvast bekennen dat mijn zus hem altijd de magische opperkabouter noemde.

Mac King

Mac King op nummer 8

Komisch goochelaar Mac King

Op nummer 8 in mijn internationale magicians top 10 heb ik Mac King staan. De Las Vegas koning van de comedy magic. Mac King werkt op de lachspieren en ik vind hem persoonlijk hilarisch. Hij is zoals je netjes kan zeggen prettig gestoord. Ik vermoed dat hij dat alleen op het podium is en dat hij in het dagelijks leven een stuk normaler is.
Het is de goochelaar met de grootste podium gebaren en het grootste kostuum dat ik ooit gezien heb. Maar telkens weer verbaast hij me en maakt hij me goed aan het lachen.

Goudvis truc

Hij dankt zijn bekendheid met name aan zijn goudvis truc. Een hilarische routine die zowel komisch sterk, visueel sterk als magisch sterk is. Een krachtige drie eenheid.
Hij tovert een goudvis tevoorschijn. Hij vist de vis letterlijk uit de lucht. Daarna eet hij het beestje op, althans, zo lijkt het. Het leuke is dat Mac King ook nog een geinig trucje uitlegt dat je zelf kan doen als weer eens bij wat vrienden gaat eten.

Las Vegas Magician

Mac King werkt al jaren in het Harrah’s hotel met zijn “The Mac King Comedy Magic Show”. Zoals hij zelf zegt een magic show voor de hele familie. Daar speelt hij ook mee in zijn show, door grapjes te maken die lekker net over het family friendly randje heen gaan.
Biography Mac King
Mac King is op 2 December 1959 in Hopkinsville geboren. Zijn beide Opa’s waren amateur goochelaars. Hij was te zien in alle afleveringen van The Worlds Greatest Magic serie en is daarmee de enige goochelaar die in alle afleveringen zit.
Banachek mentalist

Banachek op nummer 9

Mentalist Banachek

Op nummer 9 in mijn top 10 van internationale goochelaars en illusionisten heb ik Banacheck gezet. Zijn echte naam is Steven Shaw.

Wie is mentalist Banachek?

De Engels /Amerikaanse mentalist maakte furore met project Alpha. In project Alpha overtuigt hij onderzoekers van de Washington University dat hij paranormaal begaafd is. Als hij later bekend maakt dat hij dat niet is en mentalistentechnieken gebruikt. Maakt hij daarmee kenbaar dat dergelijk onderzoek naar mediums feilbaar is.
Waarom staat deze mentalist in de lijst?
Ik heb Banachek op nummer negen gezet omdat hij enkele technieken en effecten bedacht heeft die ik zelf regelmatig gebruik. Zo is bijvoorbeeld de onzichtbare aanraking een zeer sterk effect. Met name voor echtparen en geliefden.  Ik doe de act regelmatig en zoals je in dit filmpje ziet is het een sterk effect.
Een van de twee toeschouwers wordt aangeraakt, de ander, die zijn ogen gesloten heeft voelt deze aanraking maar wordt nooit aangeraakt. De omschrijving is zo simpel maar het effect zo sterk. Ik hou van dit soort simpele plots.

Volgende week zijn we al bij nummer 8 op mijn lijstje. Ik kan alvast verklappen dat daar een heel grappige goochelaar staat die een fantastische familieshow heeft.

Kevin james magician

Kevin James op nummer 10

Kevin James the Inventor

Op nummer 10 in mijn internationale top tien van goochelaars en illusionisten heb ik Kevin James geplaatst. Deze goochelaar/illusionist is bij het grote publiek misschien wat minder bekend. Maar daardoor zeker niet minder goed. Hij is de bedenker van een aantal zeer sterke effecten zoals de zwevende roos. David Copperfield vertoonde dit effect in een van zijn televisie specials.

Spraakmakend

De doorzaag act van Kevin James is de meest spraakmakende doorzaag act die je ooit gezien hebt.
Een lugubere act. Ik hou hier van. Ondanks dat het niet mijn stijl is. Je ziet en voelt dat er goed over na is gedacht. Want waarom zou je iemand doorzagen? Hoe zou dat er dan uit zien? En zou de dame die doorgezaagd gaat worden dan lachend en dansend in de kist liggen? Ik denk van niet. En ik vind het in zijn act veel spannender en theatraler dan hoe de doorzaag act standaard wordt gepresenteerd. Bij hem is het een foutje. Wel Amerikaans genoeg dat je meteen ziet dat het foutje erbij hoort maar toch, gaaf bedacht!
Biografie Kevin James
Kevins James Lowery is geboren in Frankrijk bij zijn Amerikaanse ouders. Zijn vader was een holikopter piloot die gestationeerd was in Europa. Ze verhuisden naar Jonesville Michican waar James verder opgroeide. Hij studeerde drama maar stopte in het derde jaar. Hij is toen aan de slag gegaan als tablemagician in restaurants.
Midden jaren tachtig won hij de grote prijs in de PCAM competitie. Later ging hij werken in The Crazy Horse in Parijs. Hij bracht twee tot drie shows per dag ten tonele. Zeven dagen per week.
Na Parijs verhuisde James terug naar Las Vegas. Hij werd de hoofdact in de award winning Splash show. Ook was hij headliner van de world’s greatest magic show in Vegas.
In 2007 kwam hij tot de halve finale in Amerca’s got talent en werd in 2013 weer halve finalist in het Duitse Das Supertalent.
Tipje van de sluier
Op nummer 9 staat mentalist Banacheck. Volgende week komt zijn artikel uit en vertel ik alles over hem en waarom ik hem op nummer 9 heb gezet.
Horloge kwijt

Gedachtenlezen voor politie

Politiemannen ontdooien

Als politieman in opleiding krijg je veel te zien en moet je veel leren. Van groepscontrole tot het arresteren van terroristen, het is echt een intensief beroep. Het is dan ook niet gek dat veel van deze mannen zich willen profileren als een echte alpha man. Iemand die sterk is en de controle heeft. Niks is frustrerender dan een goochelaar die je te slim af is en alles beter weet.

Ongeveer eens per maand heb ik de eer om met deze mannen te mogen werken. Mannen die constant alert moeten zijn en constant de slimste moeten zijn. Ik dacht dat het een lastige klus zou kunnen worden, die wellicht voor frustratie voor hen maar ook voor mij als magician zou zorgen. Niets was minder waar, het was erg leuk! Het leek wel alsof de mannen beseften dat ze nu eindelijk even niet het baasje hoefde te zijn, alsof ze even mochten ontspannen.

Goochelaar tijdens een BBQ

Wat past er nu goed bij een warm stuk vlees en een lekker koud drankje? Een persoonlijke goochelshow natuurlijk. Zoals bekend van tv gaat een goochelaar dan bij iedereen langs, om ze persoonlijk een aantal trucs te laten zien. Zo worden deze politiemannen weer even zichzelf en figuurlijk ontwapend. Op het ene moment staat iemand een lekker stuk vlees te eten, het andere moment is hij zijn horloge kwijt. Vervolgens wordt deze tevoorschijn getoverd uit de binnenzak van de goochelaar. Maar niet alleen snelle trucs is wat ze te zien krijgen. Eén van de meest ontwapenende gebeurtenissen is toch wel het lezen van gedachten. Tijdens een show ontfutselt een goochelaar de gedachten van zo’n politieman, waarna hij direct verbaast en verbijsterd is. Hij is dus direct alle spanning van de intense dag vergeten.

Goochelshow voor groepen

Een goochelshow voor groepen zoals deze houdt in dat er anders te werk wordt gegaan dan tijdens een podium show. Elk van deze politiemensen heeft een zware dag gehad, ze verdienen dus allemaal ontspanning. Een goede goochelaar gaat dan ook langs iedereen die daar interesse in heeft, om ze persoonlijk te verbazen. Van de ene truc in de andere illusie, iedereen komt aan bod. Al na de eerste verbazing hangt er direct een gemoedelijke sfeer waarbij iedereen kan ontspannen.

Entertainment en inhoudelijk

Het eerste doel op een dergelijke avond is natuurlijk dat het leuk en ontspannen is. Ik voeg daar zelf altijd graag een klein stukje inhoud aan toe. Inhoud die leuk is maar toch ook leerzaam. Bij de politie vind ik het bijvoorbeeld interessant om een tipje van de gedachtenlees sluier op te lichten. Ik kijk veel naar lichaamstaal en interactie tijdens mind reading acts. Ik kan aan deze heren toelichten wat ik zie en dat geeft de act net dat beetje extra. En, wie weet leren ze er wat van bij hun volgende verhoor?!

 

goochelaar internationaal gezelschap

goochelaar in het Engels

Goochelaar in het Engels

Eén van de mooiste aspecten van magie, is dat het universeel herkenbaar is. Van jong tot oud en van Amerika tot Japan, iedereen voelt de verbazing en verwondering van magie. Een voorstelling moet daarentegen wel gepresenteerd worden in een taal die iedereen verstaat, immers zal een internationaal publiek geen Nederlands verstaan. Het is dan ook belangrijk dat een goochelaar Engels volmondig beheerst. Op deze manier kan hij of zij niet alleen het publiek beter betrekken bij de show, ook is de ervaring van het publiek een stuk beter.

Goochelaar voor een internationaal gezelschap

Een goochelaar die een act moet doen voor een internationaal gezelschap, moet beschikken over een aantal kwaliteiten. Zoals natuurlijk duidelijk is, is het beheersen van de Engelse taal een must.  Echter een goochelaar in het Engels moet ook een aantal andere vaardigheden beheersen. Afhankelijk van het gezelschap moet er rekening worden gehouden met bepaalde culturele nuances en gewoonten.

Zo kan het voorkomen dat een internationaal gezelschap afkomstig is uit bepaalde delen van Azië. In bepaalde delen van Azië is het direct aankijken in de ogen een teken van disrespect. Een goede goochelaar moet hier natuurlijk rekening mee houden. Daarnaast moet een goochelaar zich simpelweg kunnen inleven in het publiek.

Bestaat het publiek uit belangrijke zakenmensen, dan kan een bedrijf er baat bij hebben om deze mensen juist niet ‘voor schut’ te zetten. Natuurlijk gaat een show nooit ten koste van iemand, maar er moet dan alles aan gedaan worden om mensen niet dit gevoel te geven. Ook al is dit niet van toepassing het gevoel kan wel ontstaan. Op die manier kan een internationaal gezelschap optimaal genieten van een show.

Ervaar magie op de eerste rij

Eén van de meest pure vormen van magie is een goochel-act, of dit nu een show op een podium is of persoonlijk aan tafel. Tijdens zo’n act blijft iedereen in volle verwondering achter. Het is één van de meest primitieve vormen van verwondering en geeft spontaan een goede sfeer. Zo kan er tijdens een show plotseling een horloge verdwijnen, waarna hij later wordt onthult door de goochelaar. Maar ook natuurlijk kaarttrucs zijn universeel geliefd.

 

Energizer congres en seminar

Energizer congres

Naar aanleiding van mijn theatervoorstelling Influence, waarin ik het heb over beïnvloeding vanuit de marketing. Wordt ik regelmatig gevraagd om mijn presentatie te vertonen op congressen en seminars. Het is een informatieve en entertainende show waarin de nadruk op het entertainment ligt. Voor congressen en seminars vaak handig in te zetten als energizer.

Deze keynote was een openbaring voor veel bezoekers omdat het veel informatie bevat over het doen of laten van een mens, terwijl de presentatie gemakkelijk begrijpbaar was.

De energie die vrijkomt tijdens zo’n presentatie leidt tot nieuwe ideeën, en geeft iedereen een nieuwe mindset. Mensen zijn na afloop van zo’n keynote dan ook direct meer open voor andere opvattingen en nieuwe kennis van andere mensen.

Magische keynote over beïnvloeding

Een keynote over beïnvloeding bestaat uit verschillende delen, die verweven met elkaar worden gepresenteerd. Jochem Nooyen laat met zijn presentatie zien hoe het menselijk denken kan worden beïnvloed. Hij doet dit door een combinatie te laten zien van zijn eigen mind-illusie trucs, gecombineerd met de theorie van gerenommeerde experts zoals Dan Ariely en Robert Cialdini. Het gaat dus niet om een simpele goochelshow waar mensen alleen even wat vermaak hebben. Deze presentatie geeft juist meer energie en nieuwe wetenschappelijke kennis, terwijl dit op een speelse manier wordt over gebracht. Het is fantastisch om te zien hoe een mens verandert door een keynote over beïnvloeding.

Meer energie door magie
Een van de meest wonderbaarlijke dingen die men ervaart na een keynote over beïnvloeden, is dat er meteen veel meer energie in de zaal is. Iedereen is wakker geschud en zit weer op het puntje van zijn stoel. De combinatie van theorie en mind-illusies zetten mensen op speelse wijze aan te denken. De illusies zetten hun gedachtengang in andere banen, het brengt ze buiten hun normale denkgewoontes. Vervolgens zijn ze veel toegankelijker voor nieuwe opvattingen en kennis. Maar het is vooral gewoon leuk en vermakelijk.

Interesse in een energizer tijdens uw congres?

Neem dan contact op voor een vrijblijvende prijsopgave.