Wat is het verschil tussen een illusionist en een goochelaar

Bijna dagelijks krijg ik de vraag wat het verschil is tussen een goochelaar en een illusionist. Het antwoord dat ik altijd geef is dat een illusionist met wapperende haren, grote kisten en mooie danseressen op een podium staat en dat een goochelaar kleinere acts doet en ook trucs doet die van heel dichtbij te zien en te onderzoeken zijn.

Dat is het snelle antwoord, maar eigenlijk is het allemaal iets uitgebreider.

 

Een goochelaar die trucs doet met kaarten, geld en dagelijkse voorwerp is natuurlijk ook een illusionist omdat de term illusionist overkoepelend is. De goochelaar creëert een illusie als hij iets laat verdwijnen, of als hij iets tevoorschijn tovert. En omdat hij een illusie creëert is hij dus een illusionist.

Kort verdelen we het onder vakbroeders zo dat een illusionist grote acts op de bühne doet en dat een goochelaar kleinere acts doet, dat kan dan op het toneel zijn of tussen de gasten, bijvoorbeeld aan de tafels. Ik werkte vroeger veel als tafelgoochelaar, het was mijn meest geboekte show en ook al was het goochelen, ik trad meestal voor volwassenen op. Nu werk ik veel vaker op het podium. Ik breng een mix van gedachtenlezen, en theater. Die vorm heb ik mindillusionisme genoemd. Gedachten illusies dus.

Maar wat ik steeds te horen krijg is dat veel mensen denken dat een ‘goochelaar’ enkel optreedt voor kinderen en dat een ‘illusionist’ juist werkt voor volwassenen. Ik zou dat wel een mooie verdeling vinden maar ben dan toch opeens minder blij met mijn domeinnaam goochelaar.eu. Maar het zou een hoop onduidelijkheid wegnemen.

Wat is het verschil tussen een goochelaar en een illusionist?:

  1. Een illusionist werkt met grote kisten in grote shows, van doorzagen tot door de zaal vliegen.

  2. Een goochelaar kan op het podium of tussen de gasten optreden met allerlei verschillende acts, voor kinderen of voor volwassenen

  3. Een tafelgoochelaar loopt langs de tafels en vertoont zijn kunsten. Dat kunnen trucs zijn met kaarten maar ook mind reading acts en vingervlugheid.

  4. Kindergoochelaars geven shows op het podium voor kinderen.

  5. Mentalisten zijn goochelaars die de illusie van een zesde zintuig opwekken. Gedachten lezen, voorspellen en psychologische trucs.

Goochelaar of illusionist, wat is het vershil?

Goochelaar – illusionist

Vakterm versus publieke term

Dan is er nog een ander verschil te benoemen. Veel goochelaars zien bovenstaand lijstje als de verschillen tussen een goochelaar en een illusionist. Dus, een illusionist werkt op een podium met grote kasten en een goochelaar werkt met kleiner materiaal. Maar er is volgens mij een duidelijk verschil tussen hoe het grote publiek dit ziet en hoe de vakbroeders dit bekijken.

Het merendeel van de mensen die zelf geen goochelaar zijn gaan ervan uit dat goochelaars voor kinderen optreden en illusionisten voor volwassenen. Wat Victor Mids van Minf*ck bijvoorbeeld doet is volgens vakbroeders vaak goochelen maar hij noemt zichzelf illusionist. Toch heb ik hem nog nooit dansend op een groot podium betrapt. Hieronder vind je een infographic waarin deze verschillen verder toegelicht worden.

Het verschil tussen en goochelaar en een illusionist

Dynamo magician impossible

Nummer 1 beste truc – Top 3 beste trucs

Over water lopen – Dynamo magician impossible

In deze top 3 beste trucs beschrijf ik wat ik de beste truc, de beste illusie vindt die ik ooit gezien heb.

Op nummer 1 van dit lijstje staat een illusie die èn heel oud is èn heel nieuw.
Waanzinnig goed uitgevoerd en direct viral over de hee wereld!

Op 7 july 2011 werd de eerste aflevering van Dynamo Magician impossible uitgezonden. In de finale van deze uitzending loopt de britste illusionist over het water van de rivier de Thames. Dit terwijl een groep mensen vanaf de brug toekijkt.
Zijn eerste TV serie zorgde ervoor dat magic weer helemaal in the picture was. De serie werd wereldwijd door 250 miljoen mensen bekeken.

Deze illusie is eerder zo’n 2000 jaar geleden al eens uitgevoerd door een andere illusionist met ook heel veel volgers ;-)

Juist doordat iedereen ergens in zijn achterhoofd weet dat over water lopen iets goddelijks is, krijgt deze illusie zoveel power. Het geeft deze ‘gewone’ engels man een goddelijke status. De illusie is waanzinnig uitgedacht, en heel erg mooi gefilmd, wat een camera werk en wat een goede details zitten erin verwerkt.
Kijk er zelf maar eens naar, dan geloof je echt dat hij over water kan lopen.

Hoe zou het voelen om over water te kunnen lopen?

Dynamo

Steven Frayne is zijn echte naam. Hij werd in 1982 geboren in Bradford UK. In 2004 verhuisde de goochelaar naar Londen met als doel om zoveel mogelijk op te treden voor bekendheden. Die filmpjes zette hij op YouTube en zo werd hij ontdekt.
Zijn tactiek was simpel hij vertoonde gave trucs voor de securities backstage en kreeg zo toegang om op te mogen treden voor o.a. Snoop Dogg, en Coldplay.
Dynamo kwam ook voor in mijn TOP 10 beste illusionisten op nummer 2.

Wil je weten wat er op nummer 2 staat in mijn lijstje van beste trucs ooit? In dit verhaal vertel ik je er alle over.
Maar er is meer, de nummer drie beste truc vind je hier.

Top3 beste truc- Nummer 2 Flying

Nummer 2 van mijn TOP 3 beste trucs

Flying – David Copperfield

Ik heb al eens eerder over David Copperfield een blog geschreven. In mijn top 10 van beste goochelaars en illusionisten staat David Copperfield op een respectabele nummer 3. Ook heeft hij een mooie plek in deze top 3. Hij krijgt de tweede plaats in mijn lijstje van beste trucs. Toen ik deze illusie voor het eerst zag was ik verwonderd en geïnspireerd tegelijk. Het raakte iets wat verder gaat dan ‘hoe doet ie dat nou’? Hij maakt de illusie theatraal door het verhaal eromheen. De wens van een mens om te kunnen vliegen is van alle tijden. De illusionist vertelt dat hij altijd al droomde om te kunnen vliegen. De mens heeft een lange reis afgelegd om te kunnen vliegen zoals we dat nu gewend zijn met het vliegtuig.

Leonardo da Vinci heeft meer dan 400 schetsen gemaakt rond dit thema. In 1783 vond de eerste ballonvaart plaats. In 1891 lukte het Otto Lilienthal om te zweven met een zweefvliegtuig. Maar als mens, los de lucht in, je aan het luchtledige omhoog trekken en weg vliegen als Superman dat is in het echte leven nog nooit gelukt. De Illusionist laat het als act zien in zijn CBS show The Magic of David Copperfield in 1992. Hij zweeft over het podium alsof hij een engel is. Later In de act draagt hij een dame uit het publiek mee de lucht in. Alsof hij Superman is en zij Lois.
Terwijl hij vliegt draaien hoepels om hem heen, hij zweeft zelfs een afgesloten glazen box in. Met al deze extra’s wordt het gebruik van draden uitgesloten. Het is waanzinnig sterk.

Als ik na al die jaren de illusie terug zie ben ik nog steeds geraakt. Ik kan bijna voelen hoe het zou moeten zijn om zo te kunnen vliegen. Ook denk ik “wat een oer-trage televisie”  maar dat kon in die tijd allemaal prima.

Daarnaast denk ik vooral wow, wow wow! Prachtig uitgevoerd. Alles is gracieus en soepel. Ik kan me voorstellen dat het behoorlijk moeilijk is om het allemaal zo soepel te laten verlopen.

Maar juist daardoor, door geen enkele hapering en ultieme souplesse, is de illusie zo sterk.

Waanzin!

De muziek werd gecomponeerd voor de film ‘East of eaden’. Door Lee Holdridge.

Wat zou jij doen als je kon vliegen als een vogel?

Binnenkort mijn nummer 1 beste truc.
Ben je benieuwd wat er op nummer drie staat? Dat verhaal vind je hier.

Top 3 beste trucs

Beste truc?

Een vraag die ik als illusionist vaak krijg is, ‘wat is je beste truc’. Het antwoord daarop verschilt nogal omdat ik het ook erg belangrijk vind in welke context de truc plaatsvindt.

Met een pasgetrouwd koppel kan je een prachtige act doen over het feit dat ze zojuist voor elkaar gekozen hebben en dat ze elkaar zo goed aanvoelen. Heel gevoelig en bijna spiritueel. Maar als je diezelfde truc bij twee mannen doet die een biertje teveel op hebben dan werkt dat toch net even anders.

Daarom leek het me leuk om een top 3 te maken van de beste illusies in het beste moment.

Beste truc top 3

Op nummer drie heb ik een geweldige straat act staan. Komisch illusionisten duo Barry and Stuart maken met hun illusies niet alleen wonderlijke effecten maar zetten je ook over maatschappelijke zaken aan het denken. In dit geval over wees kinderen die om komen van de honger.

Naast deze geweldige illusie hebben deze illusionisten een serie getiteld ‘Tricks from the Bible’.

Die titel alleen al zet je aan het denken.

 

 

Volgende week deel ik mijn nummer twee beste truc met je. Wat vind jij de beste truc die je ooit gezien hebt? Laat een reactie achter!

 

 

Derren Brown

Derren Brown op nummer 1

Derren Brown

De grootmeester van het televisie- en theater mentalisme is absoluut Derren Brown. Zowel in Tv specials als in de theaters torent hij boven iedereen uit. Derren is doordacht, enorm slim en een performer pur sang. Ik ben groot fan van eigenlijk alles wat hij doet.

Hij begon ooit als slight of hand kaart goochelaar. Hij werkte in restaurants tot hij werd gespot en een TV serie ging opnemen. Zijn werk werd steeds slimmer en intelligenter. Hij doet nu met name theatershows en TV specials die het midden houden tussen een psychologisch experiment en een enorme mind- illusiestunt. Mijn favoriete TV special is toch wel ‘The great Art Robbery’. In dit experiment laat hij ouderen een schilderij van £100.000 pond stelen. Hij vertelt de eigenaar van het schilderij vooraf dat het gestolen gaat worden, door wie het gestolen gaat worden en op welke dag en tijd. Toch lukt het. Mocht je een uurtje over hebben dan is dit zeer zeker de moeite van het kijken waard. Een stunt over afleiding:

Theatershow

Zoals ik al eerder schreef is Derren ook de meester van de theatershows. Hij weet zijn publiek heerlijk enthousiast te bespelen en brengt abosolute verwondering. Naast deze aspecten snijdt hij vaak een thema aan zoals ‘mediums’ hij neemt mediums van allerlei pluimage op de hak. Hij wordt geregisseerd door Andy Nyman, een bijzondere man die het beste in Derren naar boven weet te halen. Persoonlijk vind ik het erg jammer dat Derren alleen in de UK optreedt want ik wil het dolgraag eens zien.

In zijn shows gebruikt hij allerlei technieken door elkaar, hypnose, sleight of hand, afleiding, en beïnvloedingstechnieken. Hij is van grote inspirerende waarde voor mij en wellicht was ik nooit aan mijn theatershow Influence begonnen als ik Derrens werk niet gezien had.

Hieronder vind je een van zijn theatershows zoals deze uitgezonden wordt door channel 4 in de UK. In deze show speelt hij de healers en guru’s na die hij door de jaren heen ontmoet heeft. Maar hij vertelt er meteen bij dat alles wat zij doen een truc is.

Youtube

Er zijn zoveel prachtige items met Derren gemaakt dat ik je graag het filmpje wil laten zien wat ik als eerste van hem zag. Daarna was ik verkocht en groot fan van Derren.

David Copperfield op nummer 3

David Copperfield

In de jaren tachtig en negentig bracht deze top illusionist regelmatig televisie specials uit. Ik was daar als kleine jongen erg door gefascineerd en hij betoverde me met zijn grote spektakel shows die ook regelmatig klein en persoonlijk waren.
Daarom verdiend David Copperfield een mooie plek in mijn lijst, hij staat op nummer drie!

illusionist

Copperfield is wellicht ‘s werelds meest bekende illusionist en show man. Hij staat bekend om mooie poetische acts met vaak muziek van Phil Collins. Om een idee te krijgen zie je hier alvast een mooie compilatie van zijn illusies en de sfeer die hij weg zet.

Vliegen

Het meest spraakmakend waren enkele van zijn stunts zoals dwars door de Chinese muur heen lopen, het Vrijheidsbeeld laten verdwijnen en live in zijn show over de hoofden van de mensen heen vliegen. Een sprookje waar velen van ons wel eens over gedroomd hebben. Wat ik persoonlijk zo goed aan hem vind is dat hij zijn trucs heel mooi aankleed. Het heeft een reden, je voelt dat hij en zijn team tot het uiterste gaan om er meer van te maken dan alleen de illusie. Ze willen graag dat het iets universeels aanspreekt dat ons allemaal raakt. Zoals de wens om te kunnen vliegen. Al sinds de mens bestaat hebben we de wens om te kunnen vliegen. Iedereen droomt weleens hoe het voelt om te kunnen vliegen en met deze illusie maakt Copperfield deze droom werkelijkheid.

Inspiratiebron

Copperfield is zeker een van mijn grote inspirators geweest. Door hem ben ik als kleine jongen betoverd en dat gevoel, die betovering wilde ik graag ook teweeg leren brengen. Door David Copperfield ben ik in het vak gerold, althans hij was de eerste die mij magie deed ervaren. Dankjewel mister Copperfield en je team!

 

Volgende week komen we uit bij de twee toppers uit mijn lijst. Beide heren die me op de dag van vandaag nog inspireren en die ik ontzettend dankbaar ben voor hun werk binnen de wereld van goochelaars en illusionisten.

 

 

 

 

penn and teller

Penn & Teller op nummer 4

Penn & Teller

Op nummer 4 staat het illusionisten duo Penn en Teller. Penn en Teller gaan al jaren mee en ik leerde ze kennen met hun doorzichtige bekerspel. Ze demonstreren eerst het klassieke balletje balletje, en leggen de truc vervolgens uit door het nog eens te doen met doorzichtige bekers. Maar ze gaan daarbij zo onnoemelijk snel te werk dat er wederom niks van te volgen is. Je denkt dus een inkijkje te krijgen maar wordt wederom beetgenomen. Penn en Teller vind ik erg komisch ze hebben een sterke eigen stijl. Zo spreekt Teller geen wordt maar spreekt zijn gezicht boekdelen. Zo is Teller erg klein en Penn erg groot. Allemaal sterkte eigenschap die dit duo onverslaanbaar maakt.

In bovenstaand filmpje zie je eerste de cups and balls routine (balletje -balletje). Gevolgd door een prachtig effect met water, munten en vissen. Geniet er van!

Fool us

Fool us is een Engelse TV show waarin goochelaars en illusionisten proberen om Penn en Teller voor de gek te houden met hun act. Als Penn en Teller niet snappen hoe de act gedaan is wint de desbetreffende goochelaar en reis naar Las Vegas en mag hij zijn act doen in de Penn en Teller show. Het grappige aan het concept is dat het illusionisten duo vaak in verborgen vaktermen vragen stelt aan de goochelaar over hoe iets gedaan is. Dat is vaak een komisch en vaag gesprek voor leken, maar voor goochelaars helder als water. Wij snappen wat er gevraagd wordt en de artiesten moeten eerlijk antwoorden of het ook op die manier gedaan is.
De beste illusionisten en goochelaars zijn in de show te zien, hier een voorbeeld van Joshua Jay die beide heren voortreffelijk weet te foolen.

Deze act van Joshua Jay gebruikt een bijzondere nieuwe techniek die nu steeds vaker toegepast wordt. Het is een geweldige act en ik heb het effect van Joshua mogen kopen en toe mogen voegen aan mijn huidige repetoire!

Volgende week zijn we alweer bij nummer 3 in mijn internationale goochelaars en illusionisten top 10.

keith barry illusionist

Keith Barry op nummer 5

Keith Barry

Keith inspireerde mij direct met zijn Ted talk. Hij maakte de koppeling tussen illusies en het semi wetenschappelijke. Ik vond dat heel prettig en nam deze manier van presenteren ter harte. De wetenschappelijke verklaringen geven de presentatie een extra laag en dat is prettig. Hoe gelaagder iets is hoe meer mensen het aan zal spreken volgens mij. Sinds ik zijn Ted Talk heb gezien ben ik me af gaan vragen hoe het bijvoorbeeld komt dat ik met een act een heel publiek kan beïnvloeden om bepaalde keuzes te gaan maken. Ik heb daar een theorie omheen gemaakt en dat leg ik nu uit nadat ik de truc heb gedaan. Het is niet perse een 100% uitleg van de truc maar geeft een kijkje in hoe wij als mensen functioneren en dat is erg interessant.

Bekijk zijn Ted talk hier:

In zijn presentatie laat hij enkele klassieke effecten uit de goochelkunst zien. Maar hij presenteert het zo lekker, zijn stijl spreekt me erg aan. Het is doordacht, relaxed, en nergens zie je hem de betweter spelen. Als een goochelaar of illusionist een betweters rol in neemt haak ik vaak snel af.

Zijn Ted talk staat in de top 20 meest bekeken talks aller tijden. Het schijnt dat hij voor het eerst een live optreden doet met deze talk. Hiervoor heeft hij meerdere TV optredens gedaan. Zijn TV programma Close Encounters with Keith Barry is te zien geweest in 28 landen en was op TV tussen 2003 en 2005. Hij dus al behoorlijk wat ervaring, ik denk dat hij bedoelde met zijn Ted talk als eerste live optreden…live opgenomen optreden.

Now you see me…

Keith Barry had de eer om Woody Harrelson te adviseren en te coachen in zijn rol in de film Now you see me, now you don’t.
Hij blijft verschillende TV formats uitbrengen waaronder het bekende hypnose programma ‘You’re back in the room’ en zijn eigen ‘Brain hacker’.

Kortom een intelligente man die zeker een plek in mijn internationale goochelaars en illusionisten top 10 verdiend.

Top 5

Volgende week ben ik alweer bij nummer 4 op mijn lijst. We komen nu dus echt bij mijn toppers terecht. Illusionisten die me allemaal hebben beïnvloed en geïnspireerd. Volgende week is er een bekend duo aan de beurt die mij zeer regelmatig vermaakt hebben en ge ‘fooled’.

Eugene Burger magician

Eugene Burger op nummer 6

Eugene Burger

Eugene Burger op nummer 6, omdat hij lang mijn grote inspiratie bron is geweest en omdat ik hem als internationale vader van de goochelaars zie. Stel je een kleine, oudere blanke man voor met een puntige zwart grijze baard die altijd helemaal in het zwart gekleed is en een stem heeft die niet onder doet voor die van Samuel L Jackson.
Eugene Burger is de koning van de close up trucs. Het goochelen op de vierkante centimeter. Hij is met name een verhalenverteller die magic inzet als zijn metafoor. Maar hij werkt bijna altijd alleen met het fijnere materiaal, een klosje garen, een lucifer doosje et cetera.

Hij betoverde mij met zijn Hindu threads, met deze act was hij ook te zien in The Worlds Greatest Magic. De truc kende ik al lang maar de echte kunst van een goede goochelaar is natuurlijk het verhaal of de act eromheen. De acts van Eugene zijn heel mooi, maar wel wat te zwaar voor mij. Het werkt niet zo goed als ik dergelijke acts op zijn manier presenteer. Ik heb mijn eigen draai gevonden. Maar Eugene is zeker van invloed geweest. Ik heb van hem geleerd om te kunnen zien wat een act kan betekenen, of waar een act in de meta communicatie laag over gaat.

Jaren geleden heb ik een masterclass goochelen gehad van Jeff Mc Bride. Jeff en Eugene geven normaliter die masterclass. Ik vond het dan ook heel erg jammer dat Eugene er niet bij was toen ik kwam. Omdat deze masterclass in Frankrijk werd gegeven kon hij niet komen. Hij wordt steeds ouder en reist niet meer zoveel.

Benieuwd geworden naar Eugene? Bekijk dan hieronder de Hindu threads act, of bezoek zijn website www.magicbeard.com:

Tafelgoochelaar

Als je een tafelgoochelaar in zet kan deze erg veel impact maken doordat hij in direct contact staat met je gasten. Wil hier mer over weten neem dan even contact op.

Volgende week zijn we alweer bij nummer 5. Het gaat nu weer om een mentalist, een artiest die zowel gave mind illusies doet op een podium als de link weet te leggen met de inhoud van een congres of seminar. Precies mijn hoekje!