Comedy is een verbale goocheltruc

En dan kijk je op een vrije avond een Tedx filmpje, het gaat over humor en opeens zegt die man iets dat precies de spijker op zijn kop slaat.

Ik vind het een heel fijn als iemand een gevoel dat je al lang bij je draagt precies kan verwoorden. Alsof je heel lang naar een boek aan het zoeken bent en je huisgenoot zegt opeens: ‘oh ja, hier ligt trouwens jou boek hè?!…doei’.

Chris Bliss zegt vrij vertaald het volgende over comedy:

“Een goed stuk comedy is een verbale goocheltruc. Terwijl je denkt dat het een bepaalde kant op gaat met het verhaal, is het verhaal plotseling op een heel ander punt belandt. Er is een mentale voldoening die meteen opgevolgd wordt door een fysieke reactie van het lachen. Lachen dat endorfine vrij maakt in je hersenen. En in die fractie van een seconde ben je verleidt om vanuit een ander oogpunt naar iets te kijken. De endorfines hebben je beveiligingsmuur afgebroken.

Precies het tegenovergestelde gebeurt bij boosheid, angst en paniek. Allemaal vecht, vlucht of vries reacties. Vechten of bevriezen maakt adrenaline aan, die onze muren juist weer hoger maakt en versterkt.

Door moeilijke onderwerpen vanuit de humor te bezien krijgen we in plaats van adrenaline juist endorfine en veranderen onze muren in ramen, die ons een fris en onverwacht uitzicht geven”.

Zo roep ik al tijden dat verwondering door magic verfrist. Doordat er plotseling iets gebeurt dat niet kan krijgen je hersenen een snelle reset, wat een verfrissende kijk oplevert. Je gaat op het puntje van je stoel zitten en denkt in een fractie van een seconde opnieuw na over hoe de dingen werken in deze wereld.

Als goochelaar is dat reset moment ook zo mooi om te zien bij de toeschouwers. De ogen worden groter, de kin beweegt naar achteren en soms vallen letterlijk de monden open. Als er ook nog ‘hé, hoe kan dat nou’ klinkt dan weet je zeker dat het verwondering moment geslaagd is geweest. Ik durf te zeggen dat het teweeg brengen van deze emotie ook echt verslavend is voor de goochelaar. Heerlijk werk heb ik !

Zoals men vaak zegt dat lachen gezond is, denk ik dat ook verwondering goed voor je is. Al is het alleen maar om te ervaren dat niet alles werkt zoals je dacht.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.