Hoe word ik goochelaar?

Goochelen en magic is weer helemaal terug. Met TV programma’s zoals Dynamo Magician Impossible , Mindf*ck en Troy wordt duidelijk dat goochelaars helemaal geen stoffige oude mannen hoeven te zijn met een hoge hoed en een konijn. “hoe word ik goochelaar’ is dan ook een vraag die ik vaak krijg van jonge enthousiastelingen. Logisch want goochelaar zijn is een erg leuk vak. Je treedt op door heel Nederland en soms ook in het buitenland, je komt altijd op leuke feesten en mag daar de mensen vermaken.
In dit artikel zal ik doornemen wat je allemaal moet kunnen als goochelaar, hoe je trucs kan leren, de verschillende soorten magische effecten en hoe je het beste kan beginnen met optreden.

Wat moet je kunnen?
Om goochelaar te worden moet je verschillende dingen kunnen. Je moet natuurlijk handig zijn met je handen, je moet een publiek kunnen bespelen en ze kunnen afleiden.
Eigenlijk moet je vooral ook goed kunnen acteren, je doet telkens alsof er iets magisch gaat gebeuren. Jij, de goochelaar, weet natuurlijk hoe het werkt maar de kunst is om het zo te laten lijken dat er echt iets magisch gebeurt. Iets dat totaal onmogelijk is.
Als ik bijvoorbeeld een munt laat verdwijnen weet ik zelf heel goed dat ik dat muntje stiekem in mijn andere hand heb maar als ik al mijn aandacht op de hand houdt waar het publiek denkt dat het muntje is dan geloven ze dat ook.
Naast deze skills is het heel handig als je goed Engels spreekt want veel trucs worden in het Engels uitgelegd.

Goocheltrucs leren
Voor goochelaars is er niet echt een school of opleiding in Nederland, wel zijn er goochelclubs en The Dutch School of Magic maar daarover later meer.
Als je eerst wilt ontdekken of je het goochelen leuk genoeg vindt om er heel veel oefentijd in te stoppen dan kan je gewoon op youtube of bij de verschillende goochelwinkels beginnen. Op youtube zijn goochelkanalen te vinden waarop je kan leren goochelen bijvoorbeeld als je zoekt op ‘Goochelen doe je zo’ en ‘Leuke trucs’.
Maar je kan ook een afspraak maken bij een van de twee goochelshops in Nederland. De goochelaars van die winkel laten je graag alles zien wat ze te koop hebben. Als je vertelt dat je pas net begint met goochelen dan laten ze je de makkelijkere trucs zien. Deze trucs zijn vaak ook erg indrukwekkend. Je kan terecht bij magicshop en bij dynamitemagic. Deze winkels willen natuurlijk geld verdienen maar zijn ook behulpzaam. Wel is het vaak zo bij goochelen dat je voor relatief veel geld iets koopt dat je misschien ook voor een paar euro zelf had kunnen maken. Vaak betaal je niet voor de spullen maar voor al het denkwerk dat de bedenker heeft gehad.
De kans is groot dat je je bekocht voelt als je voor tien euro een ansichtkaart koopt en een lucifer met een klein geheimpje. Maar als je voor die tien euro de lucifer kan laten zweven boven de ansichtkaart en je publiek is compleet verbaasd dan is het die tien euro toch wel weer waard. Hierbij alvast een vette truc. Je kan dit ook met suikerklontjes doen, of met pinda’s.

Wat vind je gaaf?
Binnen het goochelen zijn er verschillende takken van sport. Zo heb je het illusionisme zoals Hans Klok en David Copperfield dat doen. Wat ik zelf veel en graag doe is tafelgoochelen, leuke shows geven en gedachtenlezen. Tafelgoochelen of close-up goochelen is het goochelen met kaarten, balletjes en elastiekjes. Veel van deze trucs zijn ook toe te passen als street magic, zoals David Blaine en Dynamo dat doen. Ik zelf vindt close up goochelen zo leuk omdat de mensen er zo dichtbij staan en toch voor de gek worden gehouden.
Oefenen, oefenen en als je denkt dat je klaar bent nog eens oefenen.
Wil je goochelaar worden dan moet je veel oefenen. Dat kan eigenlijk alleen als je het oefenen zelf heel leuk vindt. Anders wordt het niks.
Het oefenen is natuurlijk alleen leuk als je vooruitgang boekt, dus begin niet met de moelijkste kaarten grepen maar begin met makkelijk te leren trucs en ga zo steeds verder.
Zoals een bekend goochelaar ooi tegen me zie: oefenen, oefenen en als je denkt dat je klaar bent nog eens oefenen.

Goochelclubs en de NMU
In Nederland zijn verschillende goochelclubs, gevestigd door heel Nederland. Leden van deze goochelclubs komen eens in de maand bij elkaar om trucs met elkaar uit te wisselen. De overkoepelende organisatie van de goochelclubs is de NMU (de Nederlandse Magische Unie).
Op internet is er een forum voor goochelaars. goochelaars .com hier discusieren goochelaars van alle niveau’s met elkaar. Ze wisselen ideeen uit en geven elkaar kritiek. Je kan er ook tweede hands goocheltrucs kopen, een soort marktplaats voor goochelaars.

Optreden voor familie en vrienden
Als je er klaar voor bent ga je voor het eerst optreden voor je familie en je vrienden.
Vaak gaat dat mis. Je hebt heel goed geoefend maar als er de spanning van écht publiek bij komt dan gaan de simpelste dingen toch net even anders. Je vrienden en familie leden zullen je dit vergeven maar bedenk dus dat je echt nog een paar keer extra moet oefenen als je denkt dat je er klaar voor bent.
Je kan ook jezelf even opnamen op je computer of telefoon om te kijken hoe het eruit ziet.
Lukt het allemaal niet? Boek dan de workshop goochelen!
Veel succes!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan met je vrienden op twitter of Facebook.

1 antwoord
  1. rocky
    rocky zegt:

    beste ik ben Rocky en mijn artiesten naam is goochelaar fantastico en ben 17 jaar woon in belgiè en heb al 8 jaar ervaring met goochelen maar mijn vraag is hoe word ik beroemd als goochelaar alvast bedankt en hopelijk kunt u mij helpen

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.