Illusionist

Illusionist Jochem Nooyen reist door het land met zijn verschillende shows. Je kan hem bezoeken in het theater met zijn nieuwste theatershow ‘Privacy’. Maar je kan deze illusionist ook inhuren voor je evenement of seminar. Jochem’s shows zijn doorspekt met humor en interactie, maar verwacht geen danseressen of wapperende manen. Jochem treedt solo op. Op de bühne of aan tafel? Hij noemt zichzelf dan ook ‘mind-illusionist‘.

Close-up illusionist

Bij close-up illusies gebeuren er de vreemdste dingen, mindreading acts, onverklaarbare aanrakingen en bijzondere acts met munten, kaarten, balletjes en elastiekjes. Jochem loopt rond en komt bij je langs. Je zit er met je neus boven op terwijl hij je gedachten leest, je horloge pikt (en weer terug geeft!) Of op 10 centimeter afstand een stapeltje krasloten verandert in echte bankbiljetten.

Het grote voordeel bij close-up illusies is dat ze zo dichtbij gebeuren dat je alles goed kan zien en aanraken. Waar je bij de grote kisten niet in de buurt mag komen, geeft Jochem alles uit handen en gebeuren de illusies vaak in de handen van de toeschouwers zelf zodat de beleving veel groter en intiemer wordt.

Mind illusieshow

Ook verzorgt Jochem centrale shows, waarin hij kleine illusies vertoont zoals de zwevende tafel, het bankbiljet dat in de citroen belandt en een hilarische ontsnappings act. In de Mind-illusieshow draait alles om illusies van het menselijk brein. Waar zijn wij toe in staat en hoe zijn we af te leiden. Comedy en verwondering staan altijd centraal. Vraag direct meer informatie aan.

Mentalist – Illusionist of Goochelaar?

Wat zijn de verschillen?

Vaak bestaat er verwarring tussen de verschillende termen. Daarom geef ik graag wat uitleg. In dit blog artikel geef ik al uitleg over de verschillen tussen een goochelaar en een illusionist.

Goochelaar

Goochelaars staan bekend als vingervlugheid artiesten. Ze doen wat kleinere trucs op een podium of tussen de gasten als tafelgoochelaar. Fred Kaps was een bekende Nederlandse goochelaar die in zijn acts vaak in de problemen leek te komen met zijn attributen. Zijn acts waren zeer mooi gemaakt en goed doordacht. Ook Tommy Cooper is een klassiek voorbeeld van een komisch goochelaar. Als we zoeken naar een voorbeeld uit deze tijd dan denk ik aan Dynamo Magician Impossible, de Engels man die over het water bij de Thames liep en een Iphone in een bierfles liet verdwijnen. Het over water lopen is zo groot als truc dat het weer eerder onder het kopje illusionist valt. Er is dus altijd wel enige overlap te ontdekken. Kort gezegd goochelt een goochelaar met kaarten, duiven, munten, balletjes en gaan de acts vaak over de items waar hij mee goochelt.

Illusionist

Een illusionist werkt met grotere acts, vaak op een podium. Grote shows met vuurwerk en danseressen. Grote kisten waarin hij verdwijnt en verschijnt. Tegenwoordig beginnen de goochelaars ook steeds meer kleine illusies te vertonen. Zoals de zwevende tafel en een verwisseling van een VIP bijvoorbeeld. Daarnaast is het Nederland een term waarmee duidelijk is dat de artiest optreedt voor volwassenen en niet voor kinderen. Hans Klok is een beroemde Nederlandse illusionist en internationaal gezien is de grootste naam momenteel David Copperfield die dagelijks met zijn show in Las Vegas staat.

Mentalist

Een mentalist wekt de illusie dat hij over paranormale gaven beschikt. Hij doet gedachten lees experimenten, telekinese, telepathie en voorspeld de toekomst. Ik vind dat er rond deze term het idee kleeft dat de artiest echt paranormaal begaafd is. Ik vind de effecten van een mentalist altijd erg sterk en mooi, de effecten gaan namelijk over de mensen en niet meer, zoals bij de goochelaar over de spullen. Dat spreekt me erg aan. Bekende illusionisten zijn Uri Geller, Derren Brown en Banacheck.

Mind illusionist

‘Mind illusionist‘ is een term waar ik zelf mee ben gekomen. Ik doe veel effecten uit het mentalisme maar ik wil het niet zo laten lijken dat ik paranormaal begaafd ben. Ik wil meteen duidelijk maken dat alles een illusie is en puur om entertainment redenen gepresenteerd wordt.

verschillen tussen goochelaar mentalist en illusionist

Jochem is naast zijn werkzaamheden als illusionist ook acteur. In dit filmpje zie je hoe beide skills samen komen in de komedie serie Popoz