Influence deel 1 – Voor wat hoort wat

Nu het theaterseizoen van 2016/2017 er bijna opzit blijft er wat tijd over om het een en ander op te schrijven over het thema van mijn voorstelling Influence, beïnvloeding vanuit de reclame en marketing.

Robert Cialdini schreef de best seller influence al in 1984 en nog steeds zijn deze beïnvloedings technieken actueel. Zijn boek mag je dus met een gerust hart een klassieker noemen.

In deze serie blogs wil ik zijn 6 beïnvloedings technieken nog eens onder de loep leggen.
In dit eerste artikel ook meteen de eerste techniek, ‘voor wat, hoort wat’. Of zoals Cialdini het noemt de regel van wederkerigheid.

Fooi
“mevrouw, heeft u voor ons nog een kopje koffie? En doe meteen de rekening maar”. De vriendelijke serveerster brengt je de koffie en vervolgens de rekening. Gepresenteerd met een schaaltje pepermuntjes erbij. Dit heeft een reden.
Wij zijn collectief opgegroeid met het idee dat als je iets krijgt, dat je dan ook wat terug moet geven. We zijn constant aan het checken of we niet ergens een ‘schuld’ hebben. De vriendelijke serveerster heeft je zojuist in de schulden gestoken met haar schaaltje wilhelmina pepermunt. Je komt voorlopig niet meer in dit restaurant en de service was goed. Dus je lost snel je schuld af met een iets hogere dan de gangbare 10% fooi.

Na tests met pepermuntjes of snoepjes bij de rekening geven is gebleken dat er over het algemeen meer fooi binnenkomt als er wel snoepjes werden weggegeven.

2e gratis
Als je bij het tanken wordt gewezen op de chocolaatjes die op de balie liggen dan krijg je er altijd twee voor de prijs van een. Er gebeurt iets vreemds in onze hersenen. Want zodra iemand letterlijk aan ons vraagt of we nog gebruik willen maken van de aanbieding….nu de tweede gratis. Dan maken we een domme fout in gedachten. We denken namelijk dat we het gratis exemplaar al gehad hebben. Hierdoor hebben we het gevoel dat we één chocolaatje in de schuld staan. Vervolgens willen we de schuld inlossen door een chocolaatje te kopen. We krijgen een blij verrast gevoel als we daarbij bedenken dat we hiermee onze schuld kunnen inlossen en er ook nog een extra chocolaatje bij krijgen.
Ja, in die gedachte gaat behoorlijk wat mis. Maar dit was dan ook een razendsnelle gedachte die zich onbewust vormde en niet een doordachte gedachte waar we bewust over na hebben gedacht.

Show over beïnvloeden

Naast mijn theaterprogramma over beïnvloeding heb ik een show ontwikkeld voor themadagen, congressen en seminars over beïnvloeden. Hoe wij zelf beïnvloed worden en hoe de beïnvloedingstechnieken werken. Een mind illusieshow met een grote dosis entertainment en vleugje wetenschap. De theatervoorstelling wordt voor het theaterseizoen van 2017/2018 weer door verschillende theaters geprogrammeerd. De data worden nu vastgelegd en er volgt snel een speellijst.

Binnenkort volgt deel 2 van deze serie over beïnvloeden. Wie ‘a’ zegt moet ook ‘b’ zeggen. Consistentie, als je eenmaal een standpunt inneemt dan wil je daar trouw aan blijven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.