ja

Influence deel 2 – Consistentie

Influence deel 2  – Consistentie

– Ben jij een behulpzaam persoon? (ja)
– Heb je zelf weleens hulp nodig? (ja)
-Wil je me een dienst bewijzen…. JA

Wie ‘ja’ zegt moet ‘ja’ zeggen.

Het eeuwen oude wie ‘a’ zegt moet ook ‘b’ zeggen is de tweede beïnvloedingstechniek van Robert Cialdini. In mijn eerdere blog schreef ik al over de eerste techniek, het ‘voor wat hoort wat’ principe. In dit tweede deel wil ik graag verder ingaan op het consistentie principe.
Als mensen direct de vraag wordt gesteld om bijvoorbeeld een enquête in te vullen dan is dat soms lastig om mensen mee te laten werken. Gebruik je bovenstaand script dan wordt het opeens veel makkelijker.
Bij de eerste vraag heeft de persoon al toegegeven dat hij behulpzaam is, en wil hieraan voldoen.
Bij de tweede vraag draaien de rollen en kan hij zich voorstellen dat het prettig is als iemand je even helpt.
Hij kan nu weinig anders dan ook op de laatste vraag ‘Ja’ te antwoorden.
Door de twee eerdere ja’s zijn zijn hersenen zelfs al op de ‘ja’ stand gezet en zal hij geneigd zijn om nog eens ja zeggen.

Betrouwbaar zijn

We willen graag betrouwbare mensen zijn en daarom proberen we consistent te zijn. Als je niet consistent bent dan zou je weleens over kunnen komen als geestelijk gestoord. Ons ‘trouw zijn aan’ gaat behoorlijk ver.
Het schijnt zelfs zo te werken dat als we eenmaal trouw zijn aan een bepaald merk we ons daarmee gaan identificeren en nooit meer af wijken van dat merk.
In Amerika stuurt Gilette (the best a man can get) jonge mannen rond hun twaalfde levensjaar een scheer-start-set voor hun verjaardag. Het idee is om er als eerste bij te zijn, en zo hoopt het merk de jongen zijn hele levensloop van zijn gezichtsbeharing af te helpen. Ik begrijp dat Gilette dat graag wil met hun € 21,90 voor 8 scheermesjes.
De mini’s van Albert Heijn zijn erg leuk voor de kinderen om winkeltje mee te spelen. Maar, het idee erachter is dat de kinderen een nostalgisch gevoel ontwikkelen bij het spelen met deze mini Unox, mini Ariël en mini Douwe Egberts koffie. Alles wat nostalgisch is roept bij ons een prettig en vertrouwd gevoel op. Dus als onze kinderen later zelf boodschappen gaan doen dan krijgen ze een nostalgisch en positief gevoel bij die producten en wordt de kans aanzienlijk vergroot dat ze die producten kopen.

Mind illusionist

Als illusionist gebruik ik deze techniek ook, in mijn mind- illusieshow demonstreer ik, en leg ik de techniek uit. Uiteraard komt deze techniek ook uitgebreid aan bod in mijn show Influence. De theatervoorstelling is nog te zien in theaterseizoen 2017 – 2018.

In mijn volgende blog ga ik het hebben over de derde techniek van Robert Cialdini ‘Sociale bewijskracht’ Dat artikel is nu al 153 keer gedeeld ;-)

Interesse in de lezing over Beinvloeding? Check dan https://www.jochemnooyen.nl/spreker/beinvloeding/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.