Influence deel 3 – Sociale bewijskracht

Social proof

Dat we kudde dieren zijn is algemeen bekend. Maar dat we dat nodig hebben om te overleven is wat minder bekend. Toen we verzamelaars waren was het erg gevaarlijk als we verstoten werden uit de stam. We hadden elkaar hard nodig om in leven te blijven. Daarom willen we er nog steeds graag bij horen. En is het kudde gedrag ingesleten in onze genen. In dit derde deel over beïnvloedingstechnieken van Robert Cialdini ga ik het hebben over de derde techniek. Sociale bewijskracht.

Flippo
Er is ooit iemand geweest die de flippo heeft bedacht. Het plastic schijfje dat in de chips zakken zat, werd razend populair. Iedereen wilde ze allemaal hebben. ‘Spaar ze allemaal’ werd een begrip.
Om erbij te horen moest je wel mee doen, hele albums vol met plastic schijfjes met een plaatje erop. Er waren jongens die er wel honderden hadden. Ga dus maar na hoeveel zakken chips dat zijn.
Waarschijnlijk kan je nu ook op één hand tellen hoeveel mensen je kent zonder mobiele telefoon.

Mond tot mond reclame

De beste reclame is mond tot mond reclame, dat klopt, maar hoe komt dat toch? Juist, omdat we erbij willen horen. We willen dezelfde producten als de mensen waar we mee omgaan. We laten ons dus gemakkelijk beïnvloeden. Daarom zie je ook vaak de stickers op boeken ‘Al meer dan 500.000 exemplaren verkocht’. Instinctief denken we dan meteen, ‘wow dat moet ik ook lezen anders mis ik iets’. Hoe groter de sociale bewijskracht van een product hoe geloofwaardiger het product is. Op mijn website vind je ook een widget met een cijfer hoe anderen mijn shows beoordelen. Uiteraard staat dat er alleen maar om je te beïnvloeden, hoewel er niks aan gelogen is en dat het cijfer door een onafhankelijk bedrijf wordt verzameld bij mensen die mij echt geboekt hebben. De sociale bewijskracht werkt dan ook alleen als het echt waar is. Als er gelogen wordt dan kan deze techniek zich gemakkelijk tegen je keren.

Lachband

Als we een sitcom kijken en we horen de lachband dan beïnvloed dat ingeblikte gelach ons om te geloven dat het echt grappig is. We ervaren de show als grappiger dan zonder die lachband!
Ons brein denkt dus in principe dat er een grote groep mensen is die dit grappig vindt dus dan zal ik er ook wel om kunnen lachen.

In het volgende artikel over beïnvloeding ga ik het hebben over Sympathie
Wil je een illusieshow over beïnvloeding op je congres of seminar? Kijk dan eens naar mijn show Influence.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.