goochelaar sympathie

Influence deel 4 – Sympathie

Beïnvloeding door sympathie

Mooie collectanten halen meer geld op.

Is je weleens opgevallen dat de Hello Fresh ‘verkoper’ in de winkelstraat van het beurs genoteerde bedrijf allemaal hele knappe mensen zijn? Hallo fresh is de maaltijdbox met verse maaltijden die je nog even zelf moet bereiden. De promotie heren en dames zien er allemaal even ‘fresh’ en vriendelijk uit. Zou dat komen omdat ze zo gezond eten of omdat het bedrijf weet dat knappe mensen beter verkopen?
Ik denk het tweede.

Als we een knap persoon ontmoeten dan koppelen we daar automatisch positieve karaktereigenschappen aan zoals ‘slim’, ‘vriendelijk’, ‘spontaan’ en…’Ja, gewoon leuk’.

Voor we het weten vallen we in deze sympathieke val en kopen we een Hello Fresh box (abonnement) van deze ‘ Ja gewoon een leuke jongen/dame, gewoon spontaan’. Maar hoe werkt dit dan? Hoe komt het dat we dan even vergeten om na te denken of we dit echt nodig hebben?

Help de stam

We zien de knappe dame of heer en maken een praatje. We zijn al snel gevleid door een compliment en we vinden deze onschuldige flirt prettig en leuk. We willen dat waar we voor staan, dat wat we leuk vinden (LIKE me on FB 😉 ) graag supporten. Onderzoekers hebben bewezen dat we gelijksoortigen eerder helpen. Ik denk dat dat weleens verband kan houden met onze drang om onze stam, familie en team te willen helpen en verdedigen. Als we allemaal voor onze groep op komen hebben we een hele sterke groep. Maar hier zit dus ook een automatische reactie aan vast. We willen erbij horen, we willen aardig gevonden worden en kopen dus sneller van gelijksoortigen, we hebben het gevoel dat gelijksoortigen beter te vertrouwen zijn. En we willen niet verstoten worden uit de stam.

De Complimenten

Wat ontzettend knap van je dat je al tot hier hebt doorgelezen. Zomaar een los artikel op een website van een illusionist. En toch heb je (nog) niet weg geklikt. Heel knap dat je daar de aandacht en concentratie voor kan vinden!

Complimenten uitdelen wekt sympathie op. Dus vlei erop los en krijg meer klanten. Maar let op want als het bij de ontvanger te duidelijk is dat je complimentjes geeft omdat je iets van hem wilt dan kan het averechts werken. Ik ga je dan nu ook niet vragen om op deze knop te klikken:

Want dat zou veel te duidelijk zijn. Toch?!

In het volgende artikel over de beïnvloedingstechnieken van Robert Cialdini ga ik eens kijken wat autoriteit met beïnvloeding te maken heeft.

Interesse in de lezing? Check https://www.jochemnooyen.nl/spreker/beinvloeding/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.