Stukafest

Mindillusieshow op Stukafest Leiden

Stukafest staat voor studenten kamer festival. In zowel Enschede als Leiden mocht ik mijn mind illusieshow laten zien.

Het was heel erg gezellig om in deze studentenkamers te mogen spelen.

Lees hier een stukje uit het verslag dat Jan van der Sluis schreef voor Sleutelstad:

Rondes
Stukafest biedt dit jaar drieëntwintig voorstellingen. Eigenlijk meer, want Stukafest bestaat uit drie ronden waardoor je op één avond op verschillende locaties drie voorstellingen van een half uur te zien krijgt. De voorstellingen zijn gevarieerd, alhoewel ‘muziek’ sterk is vertegenwoordigd. Bekende namen – Kader Abdollah, I Am Oak, Jochem Nooyen – zijn vermengd met minder bekende – Jochem Nooyen, Oliver Cried Wolf, Daniëlle Schel.

Mind fucker
Jochem Nooyen is zowel bekend als onbekend. Bekend van de tvserie Rundfunk, maar hij is blijkt ook een begenadigd mind fucker “al negentien jaar”. “Ik heb al drie jaar toppers”, beweert de bewoner van de kamer, Lisa (28). Het is er inderdaad stampvol (en warm). Nooyen grijpt z’n publiek bij de kladden. Gefascineerd probeert iedereen(?) te doorgronden hoe Nooyen het ‘m flikt: gedachten lezen? Spierspanning? Verraden we onszelf? Hóe weet hij wat je in je handen hebt? Hóe laat hij de zaal, de kamer hetzelfde denken? Hoe? “Mijn buurman van zojuist gaat ’t Googlen. Het is irritant dat ik er niet achter kom hoe hij het doet. En het gebeurt vlák voor je neus!”, bekent Haiko(44) achteraf. Dat ‘irritant’ in de zin van een bewonderend ‘ik snáp het niet’ valt vaak.

Leidse Glibber

Weblogger en fotograaf Emile van Aelst schreef ook een stukje op zijn website

“Mentalist en acteur Jochem Nooyen had het helemaal naar zijn zin in deze ook weer behoorlijk grote kamer.

Eigenlijk moet ik dit soort voorstellingen helemaal niet bezoeken. Ik word er doodziek van dat recht onder mijn ogen allemaal dingen gebeuren die ik niet kan verklaren.

Kies een fiche en stop hem in een van je handen. Op tafel liggen een stuk of tien verschillende kleuren fiches, nadat het slachtoffer (want dat ben je toch :-) ) een kleur pakt dekt hij de andere fiches af. Jochem draait zich om en vraagt, heb je liever vlees of vis. Je houdt van vlees dan heb je het fische vast in je linkerhand. Hij stelt nog een simpele vraag en zegt nou dan zal je wel rood hebben gekozen. Het slachtoffer doet zijn linkerhand open waar inderdaad het rode fiche in zit. Dat zijn momenten waar ik gek van word.

Het publiek kijkt met verbazing toe, we zitten er allemaal bovenop en weten niet hoe het werkt.

Als laatste laat hij ook nog een tafeltje door de kamer vliegen. Zeg nu niet dit was illusie, jullie denken dat er een tafeltje vloog. Mijn camera is een stuk nuchterder dan ik en doet niet aan illusie.

Robert Toret van Het Leidsch Dagblad schreef het volgende artikel

Leiden ✱ ,,Goochelen? Hij is toch cabaretier?’’ Vlak voordat Jochem Nooyen aanbelt bij Apothekersdijk 29A, bestaat er nog enige twijfel over wat één van de hoofdacts van de Leidse editie van Stukafest nou precies komt doen.

Van muzikant en toneel tot dans, cabaret en poëzie. Tijdens Stukafest stellen studenten hun kamer beschikbaar voor artiest en publiek. Het reizende studentenkamerfestival doet vanavond weer Leiden aan. Op diverse plekken in de binnenstad zijn optredens, waarbij die van schrijver Kader Abdolah (Hooigracht), singer- songwriter Eva van Pelt (Nieuw- steeg) en de bands AapNootMies en I Am Oak (beiden Nieuwe Rijn) het meest in het oog springen. In de riante kamer van Lisa, aan de Apothekersdijk, treedt illusionist Jochem Nooyen op. Al is de Brabander bij het grote publiek bekender als Barteljaap, een personage uit de absurde comedyserie Rundfunk. Om zes uur zijn de voorbereidingen in het studentenhuis al in volle gang. Nooyen heeft bij de organisatie aangegeven graag mee te eten en dus wordt er uitgepakt. In de keuken slooft Inal zich flink uit. ,,Wat er op het menu staat? Spaghetti met garnalen, rucola, een chilipepertje, een teentje knoflook, een scheutje witte wijn en het belangrijkste ingrediënt: liefde.’’ Dan komt ook Lisa thuis uit haar werk. Werk? ,,Ik ben al even geen student meer. De meesten hier in huis niet. Maar oorspronkelijk was dit wel een studentenhuis hoor.’’ Het is de derde keer dat ze mee- doet aan Stukafest. Twee jaar terug had ze Blush, een androgyn trio dat een bizarre dansact opvoerde, over de vloer. En vorig jaar de bekende muzikant Wudstick. En nu dus een illusionist, om de verscheidenheid van het festival nog maar eens te onderstrepen. ,,Ik moest hem wel even googelen hoor. Maar een bekende kop, ja.’’ Die bekende kop staat even later voor de deur. ,,Luxe kamer hoor’’, verbaast Nooyen zich over zijn podium voor vanavond. ,,Ik heb zelf ook op kamers gewoond, maar zo’n ruimte had ik niet. Dit is meteen ook de charme van Stuka- fest: ik had van tevoren geen idee waar ik terecht zou komen. Ik had alleen een adres. Ik heb eerder in
Enschede gestaan, in de fusie van een groot studentenhuis. En nu dus hier. Het mee-eten heeft voor mij echt toegevoegde waarde. An- ders kom je aan, doe je je ding en vertrek je weer. Dit is veel leuker.’’ Wat betreft het diner maakt de illusionist zich geen illusies. ,,Ik verwacht geen Michelin-maaltijd, nee. Maar het ruikt hier al erg lekker, dus dat komt vast goed.’’ Nadat Nooyen zijn spullen heeft uitgeladen en zijn auto heeft weg- gezet, is het etenstijd. Anne is
verontwaardigd. ,,Waarom heb je de ’piemel’ (een opener in fallus- vorm, RT) niet gepakt, maar deze saaie?’’, bijt ze Lisa toe. ,,Oké, ik bevind me tóch in een studenten- huis’’, verwondert Nooyen zich. ,,Heerlijke pasta trouwens.’’ Verwonderen doet de goochelende acteur – nadat er is afgeruimd – aan de lopende band. Tijdens het ’warmdraaien’, waarbij hij van blanco papiertjes briefjes van vijf euro maakt. En tijdens zijn eerste van in totaal drie optredens, voor
een mannetje of veertig, waarin hij een tafel laat zweven, de naam van iemands geliefde ’raadt’ en iemand de vrijheid geeft om een kleurplaat van een Nike-schoen in te kleuren, waarna dat een exacte kopie blijkt te zijn van zijn eigen schoenen, die nog in de doos zitten ,,Met Stukafest promoot ik mijn nieuwe theatershow. Of ik ook in Leiden speel? Nee, de Leidse Schouwburg wilde me niet hebben. Maar wellicht dat wat positieve recensies daar verandering in brengen.’’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.