Optische illusies, en hoe ons brein ons bedot.

Optische illusies


Wellicht heeft iedereen wel eens te maken gehad met een optische illusie. Zelfs als je deze term helemaal niet kent, dan ben ik er zeker van dat je dit, op zich vrij eenvoudige verschijnsel wel eens een keer in je leven meegemaakt hebt. Sterker nog, nu sociale media nog steeds in populariteit toenemen, worden optische illusies nog bekender en populairder dan ze al waren. Bij deze schijnbaar getrukeerde plaatjes gaat het erom dat je niet precies ziet wat je denkt te zien. Ook al is het zicht van je ogen 100% perfect, toch zal je je steeds gefopt voelen wanneer je erachter komt dat wat je op het plaatje te zien krijgt op twee of meerdere manieren bekeken kan worden.

Hoe werken optische illusies?

Hoe komt het eigenlijk dat iemand een plaatje bekijkt en een oude dame ziet, terwijl iemand anders een jongedame ziet? Hoe komt het dat een persoon Marilyn Monroe herkent en de andere Albert Einstein? Waarom zien we een zebra met twee hoofden? De meeste mensen denken dat dit fenomeen te wijten is aan hun ogen, maar in feite zijn het onze hersenen die ons op het verkeerde been zetten. Onze hersenen interpreteren wat we aan het bekijken zijn. Onze hersenen verwerken wat we zien. Daarbij is het belangrijk om te weten dat onze hersenen wel zo accuraat mogelijk werken maar tegelijk ook niet graag te veel werk verrichten. Onze hersenen hebben wel wat weg van de autocorrectiefunctie van het toetsenbord van onze tablet, telefoon of zelfs de computer waarmee dit artikel geschreven wordt. Soms wordt een woord dat we beginnen te schrijven, afgemaakt op een manier die de schrijver allerminst bedoeld had. Zo kunnen er gekke dingen ontstaan buiten onze wil om. Dit mechanisme wordt bewust gebruikt bij het creëren van optische illusies. Hierdoor wordt het mogelijk dat we plaatjes op verschillende manieren interpreteren en dat twee verschillende mensen twee verschillende beelden te zien krijgen.

Goochelen en optische illusies

Ook bij goocheltrucs wordt vaak gebruik gemaakt van optische illusies. Door de specifieke werking van de hersenen van de mensen die in het publiek zitten, is het mogelijk om trucs uit te halen die fysiek onmogelijk lijken. Op het moment dat we een optische illusie of een goocheltruc uitleggen, krijg je vaak het gevoel van een desillusie.

Wel interessant is het om te weten hoe het principe werkt, dat onze hersenen zo snel mogelijk een resultaat willen in een plaatje, je ziet dus meteen een jonge of een oude vrouw. Nadat je een van beiden in het plaatje ziet is het moeilijk om te wisselen omdat onze hersenen zeggen…’nee baas, dat plaatje is al verwerkt het is een jonge vrouw, punt uit’.

Zo kunnen onze hersenen ook direct vertellen dat hier dnkn (denken) staat ondanks dat het woord geen klinkers bevat.

Als goochelaar maak ik vaak gebruik van het moment dat de hersenen van de toeschouwers aan het werk zijn, als uw bandbreedte bezet is dan is dat voor mij het ideale moment om iets stiekems te doen.

Meer over brainmagic is te vinden in de mind illusieshow.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.