Top3 beste truc- Nummer 2 Flying

Nummer 2 van mijn TOP 3 beste trucs

Flying – David Copperfield

Ik heb al eens eerder over David Copperfield een blog geschreven. In mijn top 10 van beste goochelaars en illusionisten staat David Copperfield op een respectabele nummer 3. Ook heeft hij een mooie plek in deze top 3. Hij krijgt de tweede plaats in mijn lijstje van beste trucs. Toen ik deze illusie voor het eerst zag was ik verwonderd en geïnspireerd tegelijk. Het raakte iets wat verder gaat dan ‘hoe doet ie dat nou’? Hij maakt de illusie theatraal door het verhaal eromheen. De wens van een mens om te kunnen vliegen is van alle tijden. De illusionist vertelt dat hij altijd al droomde om te kunnen vliegen. De mens heeft een lange reis afgelegd om te kunnen vliegen zoals we dat nu gewend zijn met het vliegtuig.

Leonardo da Vinci heeft meer dan 400 schetsen gemaakt rond dit thema. In 1783 vond de eerste ballonvaart plaats. In 1891 lukte het Otto Lilienthal om te zweven met een zweefvliegtuig. Maar als mens, los de lucht in, je aan het luchtledige omhoog trekken en weg vliegen als Superman dat is in het echte leven nog nooit gelukt. De Illusionist laat het als act zien in zijn CBS show The Magic of David Copperfield in 1992. Hij zweeft over het podium alsof hij een engel is. Later In de act draagt hij een dame uit het publiek mee de lucht in. Alsof hij Superman is en zij Lois.
Terwijl hij vliegt draaien hoepels om hem heen, hij zweeft zelfs een afgesloten glazen box in. Met al deze extra’s wordt het gebruik van draden uitgesloten. Het is waanzinnig sterk.

Als ik na al die jaren de illusie terug zie ben ik nog steeds geraakt. Ik kan bijna voelen hoe het zou moeten zijn om zo te kunnen vliegen. Ook denk ik “wat een oer-trage televisie”  maar dat kon in die tijd allemaal prima.

Daarnaast denk ik vooral wow, wow wow! Prachtig uitgevoerd. Alles is gracieus en soepel. Ik kan me voorstellen dat het behoorlijk moeilijk is om het allemaal zo soepel te laten verlopen.

Maar juist daardoor, door geen enkele hapering en ultieme souplesse, is de illusie zo sterk.

Waanzin!

De muziek werd gecomponeerd voor de film ‘East of eaden’. Door Lee Holdridge.

Wat zou jij doen als je kon vliegen als een vogel?

Binnenkort mijn nummer 1 beste truc.
Ben je benieuwd wat er op nummer drie staat? Dat verhaal vind je hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.