Wat is het verschil tussen een illusionist en een goochelaar

Bijna dagelijks krijg ik de vraag wat het verschil is tussen een goochelaar en een illusionist. Het antwoord dat ik altijd geef is dat een illusionist met wapperende haren, grote kisten en mooie danseressen op een podium staat en dat een goochelaar kleinere acts doet en ook trucs doet die van heel dichtbij te zien en te onderzoeken zijn.

Dat is het snelle antwoord, maar eigenlijk is het allemaal iets uitgebreider.

 

Een goochelaar die trucs doet met kaarten, geld en dagelijkse voorwerp is natuurlijk ook een illusionist omdat de term illusionist overkoepelend is. De goochelaar creëert een illusie als hij iets laat verdwijnen, of als hij iets tevoorschijn tovert. En omdat hij een illusie creëert is hij dus een illusionist.

Kort verdelen we het onder vakbroeders zo dat een illusionist grote acts op de bühne doet en dat een goochelaar kleinere acts doet, dat kan dan op het toneel zijn of tussen de gasten, bijvoorbeeld aan de tafels. Ik werkte vroeger veel als tafelgoochelaar, het was mijn meest geboekte show en ook al was het goochelen, ik trad meestal voor volwassenen op. Nu werk ik veel vaker op het podium. Ik breng een mix van gedachtenlezen, en theater. Die vorm heb ik mindillusionisme genoemd. Gedachten illusies dus.

Maar wat ik steeds te horen krijg is dat veel mensen denken dat een ‘goochelaar’ enkel optreedt voor kinderen en dat een ‘illusionist’ juist werkt voor volwassenen. Ik zou dat wel een mooie verdeling vinden maar ben dan toch opeens minder blij met mijn domeinnaam goochelaar.eu. Maar het zou een hoop onduidelijkheid wegnemen.

Wat is het verschil tussen een goochelaar en een illusionist?:

  1. Een illusionist werkt met grote kisten in grote shows, van doorzagen tot door de zaal vliegen.

  2. Een goochelaar kan op het podium of tussen de gasten optreden met allerlei verschillende acts, voor kinderen of voor volwassenen

  3. Een tafelgoochelaar loopt langs de tafels en vertoont zijn kunsten. Dat kunnen trucs zijn met kaarten maar ook mind reading acts en vingervlugheid.

  4. Kindergoochelaars geven shows op het podium voor kinderen.

  5. Mentalisten zijn goochelaars die de illusie van een zesde zintuig opwekken. Gedachten lezen, voorspellen en psychologische trucs.

Goochelaar of illusionist, wat is het vershil?

Goochelaar – illusionist

Vakterm versus publieke term

Dan is er nog een ander verschil te benoemen. Veel goochelaars zien bovenstaand lijstje als de verschillen tussen een goochelaar en een illusionist. Dus, een illusionist werkt op een podium met grote kasten en een goochelaar werkt met kleiner materiaal. Maar er is volgens mij een duidelijk verschil tussen hoe het grote publiek dit ziet en hoe de vakbroeders dit bekijken.

Het merendeel van de mensen die zelf geen goochelaar zijn gaan ervan uit dat goochelaars voor kinderen optreden en illusionisten voor volwassenen. Wat Victor Mids van Minf*ck bijvoorbeeld doet is volgens vakbroeders vaak goochelen maar hij noemt zichzelf illusionist. Toch heb ik hem nog nooit dansend op een groot podium betrapt. Hieronder vind je een infographic waarin deze verschillen verder toegelicht worden.

Het verschil tussen en goochelaar en een illusionist

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.