Het verschil tussen en goochelaar en een illusionist

Wat is het verschil tussen een illusionist en een goochelaar

Bijna dagelijks krijg ik de vraag wat het verschil is tussen een goochelaar en een illusionist. Het antwoord dat ik altijd geef is dat een illusionist met wapperende haren, grote kisten en mooie danseressen op een podium staat en dat een goochelaar kleinere acts doet en ook trucs doet die van heel dichtbij te zien en te onderzoeken zijn.

Dat is het snelle antwoord, maar eigenlijk is het allemaal iets uitgebreider.

 

Een goochelaar die trucs doet met kaarten, geld en dagelijkse voorwerp is natuurlijk ook een illusionist omdat de term illusionist overkoepelend is. De goochelaar creëert een illusie als hij iets laat verdwijnen, of als hij iets tevoorschijn tovert. En omdat hij een illusie creëert is hij dus een illusionist.

Kort verdelen we het onder vakbroeders zo dat een illusionist grote acts op de bühne doet en dat een goochelaar kleinere acts doet, dat kan dan op het toneel zijn of tussen de gasten, bijvoorbeeld aan de tafels. Ik werk zelf veel als tafelgoochelaar, het is mijn meest geboekte show.

Maar wat ik steeds te horen krijg is dat veel mensen denken dat een ‘goochelaar’ enkel optreed voor kinderen en dat een ‘illusionist’ juist werkt voor volwassenen. Ik zou dat wel een mooie verdeling vinden maar ben dan toch opeens minder blij met mijn domeinnaam. Maar het zou een hoop onduidelijkheid wegnemen.

Om alles even te verhelderen heb ik een infographic gemaakt, en een lijstje hoe goochelaars het zien:

  • Een illusionist werkt met grote kisten in grote shows, van doorzagen tot door de zaal vliegen.
  • Een goochelaar kan op het podium of tussen de gasten optreden met allerlei verschillende acts, voor kinderen of voor volwassenen
  • Een tafelgoochelaar loopt langs de tafels en vertoont zijn kunsten. Dat kunnen trucs zijn met kaarten maar ook mind reading trucs en vingervlugheid.
  • Kindergoochelaars geven shows op het podium voor kinderen.
  • Mentalisten zijn goochelaars die de illusie van een zesde zintuig opwekken. Gedachten lezen, voorspellen en psychologische trucs.

Het verschil tussen en goochelaar en een illusionist

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *